Espoon Vuoden 2016 Vapaaehtoisteko — Ehdokkaat

Alta löytyvät Espoon Vuoden 2016 Vapaaehtoisteko -äänestykseen ilmoitetut ehdokkaat. Tutustukaa ehdokkaisiin sekä heidän vuoden aikana tekemiinsä huikeisiin vapaaehtoistekoihin.

Espoon Vuoden 2016 Vapaaehtoisteko palkitaan Unelma Juhlassa!

Unelma Juhla on kaikkien vapaaehtoisten, aktiivisten kansalaisten ja kansalaistoiminnasta kiinnostuneiden juhla. Vapaaehtoisteon palkitsemisen lisäksi juhlassa nautitaan kulttuurista ja kuullaan puheenvuoroja vapaaehtoistoiminnasta.

Paikka: Espoon kulttuurikeskus, Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo
Aika: 26.11.2016 klo 18.00-19.00

Unelma Juhlan avaa Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Maria Guzenina ja juhlapuhujana on eetikko ja hyveiden puolesta puhuja Antti Kylliäinen. Juhlassa esiintyvät Mosabacka Big Band sekä kansanmusiikkia, flamencoa ja arabialaisen musiikin perinnettä yhdistävä Ishtar.

Tilaisuuden jälkeen voit poiketa jatkoille Unelma Tapiolaan (kauppamiehentie 6) nauttimaan glögistä ja pipareista.
Tervetuloa!
Ilmoittaudu verkossa: https://my.surveypal.com/Unelma-Juhla-Ilmoittautuminen-2016 tai puhelimitse: 050 3429917

Ehdokkaat:

1. Aikuisten Arkikahvila, Olarin seurakunta

Aikuisten Arkikahvila on matalan kynnyksen kohtaamispaikka. Ajatus kahvilan perustamiselle lähti seurakuntalaisilta, heidän huomatessaan tarpeen kohtaamispaikalle, johon kutsuttuja olisivat erityisesti paljon kotona olevat, työttömät ja yksinäiset. Jokaisella kahvilakerralla on alustettu keskusteluteema, joka pääosin liittyy arkiasioihin, elämänhallintaan ja vertaistuellisten kokemusten jakamiseen. Kahvila on täysin neljän vapaaehtoisen pyörittämä ja ideoima kahvinkeittoa ja keskustelunalustusta myöten. Seurakunta hoitaa vain markkinoinnin.

”Meille vetäjille ehdokkuus oli iloinen yllätys, mikä motivoi meitä jatkamaan sekä kehittämään arkikahvilaa. Olemme huomanneet, että tämän kaltaisella matalan kynnyksen turvallisella toiminnalla on tilausta ja ihmisillä on tarve saada puhua kaikkia koskettavista arkiaiheista. Kiitämme ehdokkuudesta!”

2. Oscar Mendez Fernandez, vapaaehtoistyö Asukastalo Kylämajassa

Oscar Mendez Fernandez on ohjannut Asukastalo Kylämajassa atk-kurssia ja keväästä 2016 myös Tietotekniikan ABC –kurssia. Hän tarjoaa monipuolista apua kaikille sitä tarvitseville; oli kyse sitten uuden tietokoneen käyttöönotosta, internetin palveluista tai älypuhelimen toiminnasta. Oscar Mendez Fernandez auttaa aina parhaansa mukaan jokaista kävijää ja tarjoaa jopa yksityistä opetusta sitä tarvitseville. Neljän vuoden aikana hänestä on ollut suuri apu eritoten asukastalon senioreille.

”On suuri kunnia olla ehdolla Espoon Vuoden Vapaaehtoisteko –palkinnon saajaksi. Kun minä aloitin vapaaehtoistyön, tein sen koska halusin auttaa, jakaa minun taitoani. Vaikka en voittaisi, aion jatkaa samalla motivaatiolla ihmisten auttamista. Tämä palkinto ei vertaa siihen miten hyvältä se tuntuu auttaa ihmisiä, kaikki me tarvitaan apua joskus, minä vain teen oman osuuteni.”

3. Suomen Punaisen Ristin Keski-Espoon osaston Arja Hakulisen vapaaehtoistyö turvapaikanhakijoiden hyväksi

Arja Hakulinen on työskennellyt monipuolisesti erilaisissa projekteissa auttaakseen turvapaikanhakijoiden arkea ja elämää. Hän on toiminut vapaaehtoisena muun muassa SPR:n Keski-Espoon osastolla monikulttuurisen ystäväperhetoiminnan käynnistäjänä ja organisoijana, järjestänyt urheilutapahtumia turvapaikanhakijamiehille ja –lapsille sekä toiminut lasten taidekerhon ohjaajana Siikajärven vastaanottokeskuksessa. Arja Hakulinen on myös henkilökohtaisesti tärkeä henkilö monelle turvapaikanhakijalle; hän on ystäväperhetoiminnan kautta auttanut turvapaikanhakijoita löytämään kodin, lastenhoitoapua ja töitä sekä tutustuttanut suomalaiseen kulttuuriin. Tällä hetkellä Arja kehittää toimintamallia, jossa turvapaikanhakijoita, turvapaikan saaneita ja muita maahanmuuttajia kiinnitetään Punaisen Ristin toimintaan (ensiapu, vanhustyö) kaikkia osapuolia hyödyttävällä tavalla, edesauttaen integroitumista.

”Kiitos ehdokkuudesta! Palkinto olisi lämmittävä tunnustus ja samalla kiitos kaikille Punaisen Ristin vapaaehtoisille, jotka käyttävät aikaansa ja voimiaan toisten auttamiseen.”

4. Vaatekeräys Espoon alaikäisille turvapaikanhakijoille

Espoon alaikäisten turvapaikanhakijoiden tukiryhmä järjestivät vuosina 2015-2016 vaatekeräyksen ja –jakelun yhteistyössä SPR Tapiolan kanssa. Vapaaehtoiset järjestivät vaatekeräyksiä, lajittelivat saadut lahjoitukset ja organisoivat jakelun 1-2 kertaa viikossa SPR Tapiolan tiloissa. Toiminta vapautti vastaanottoyksiköiden henkilökuntaa keskittymään vaatehuollon ja lahjoitusten vastaanoton sijaan nuorten psyykkiseen hyvinvointiin. Nuoret itse arvostivat raskaassakin tilanteessa mahdollisuutta valita vaatteensa lahjoitustarjonnasta itse. Toiminta vaatetti arviolta yli 500 nuorta syksyn ja kevään aikana.

”Vaatekeräyksessä on tehty paljon töitä. Sen logistiikkaan ovat osallistuneet paitsi vaatekeräyksen vapaaehtoiset ja yksityiset kuntalaiset, myös laajalti muuta verkostoa kaupunginkirjastoista puolueiden paikallisjärjestöihin. On mieltä lämmittävää, että työ tulee huomatuksi ja tunnustetuksi.”

5. EATT-kesäleiri alaikäisille turvapaikanhakijoille

EJY ry järjesti yhteistyössä Espoon kaupungin ja eri järjestöjen ja yritysten kanssa alaikäisille, yksin maahan saapuneille turvapaikanhakijoille kuukauden kestäneen kesäpäiväleirin. Leirillä oli päivittäin kahta erilaista ohjelmaa niin kansantanhujen opiskelusta, videopajaan ja kierrätysaskarteluun. Leiri oli suuri yhteinen ponnistus, jonka järjestelyihin osallistui melkein neljäkymmentä eri toimijaa aina poliisista partiolaisiin ja eri Espoolaisiin yrityksiin. Leiri sai aikaan monen nuoren uuden harrastuksen aloittamisen ja monen nuoren kohdalla Suomen kieli kehittyi leirin aikana huomattavasti, uusia ystävyyksiä syntyi ja ennen kaikkea oli hauskaa yhdessä. Leirin ohjaamiseen ja organisoimiseen osallistui lähes sata vapaaehtoista ja 74 osallistujaa.

”Leiri oli ennen kaikkea yhteinen suuri ponnistus mikä näytti, että yhdessä tekemällä on mahdollista saada aikaan tosi suurta. Mahtavaa, että tätäkin toimintaa on ehdotettu vuoden vapaaehtoisteoksi.”

6. Leppävaaran Äiti Teresa –piiri

Äiti Teresa -piiri on perustettu vuonna 1988 Leppävaaran seurakuntaan, Karakappeliin. Piirissä pääsääntöisesti on virkattu/neulottu peittoja Teresa-sisarten työhön Intiaan. Karakappelin piiri on myös valmistanut villatöitä Rinnekodin asukkaille sekä Espoon ja Helsingin ensikotiyhdistyksille. Piiriläiset ostavat langat henkilökohtaisesti. Äiti Teresa -piiri tukee toiminnallaan myös Yv- ja eri lähetystyön keräyksiä sekä Kirkon ulkomaanavun toimintaa. Villapeitot ja vaatteet menevät suoraan Teresa-sisarille niin Intiaan kuin myös Tallinnaan ja Pietariin. Tällä varmistetaan, että tuotteet menevät varmasti niitä tarvitseville vähävaraisille paikkakuntalaisille.

”On hienoa olla ehdolla, ja tuntuu hyvältä, kun omalla panoksella tehtyä pitkäaikaista työtä arvostetaan ja tunnustetaan. Piiriläiset ovat pitkän linjan peruspuurtajia ja todella sitoutuneet Teresa-piirin työhön. Yhteistyöllämme on suuri merkitys ja piiriläisten kesken on solmittu elinikäisiä ystävyyssuhteita. Piirimme lähiympäristössä pidämme vapaaehtoisina huolta myös lähialueen ihmisistä ja toiminnallamme kaukana Intiassa olevista lähimmäisistä.”

7. Raija Ruotsalainen ja Vuokko Heikkilä-Kankkonen

Vapaaehtoiset Raija Ruotsalainen ja Vuokko Heikkilä-Kankkonen ovat ensimmäiset OLKA-toiminnan vertaistukijat vuonna 2013, jolloin toiminta alkoi HUS:n Meilahden sairaala-alueella. Molemmat ovat siitä lähtien olleet aktiivisia vapaaehtoisia niin vertaistukijoina kuin toiminnan kehittämistyössä edustaen omaa potilasyhdistystään. Toiminnan tavoitteena on tarjota mahdollisuus potilaan ja heidän läheisensä kiireettömään kohtaamiseen, antaa tukea sairauteen sopeutumisessa ja mahdollistaa vertaistuki sairaalassa. OLKA toteutetaan HUS:n ja Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry:n Vertaisresepti-hankkeen yhteistyönä. Ennen osallistumista OLKAn toimintaan ovat molemmat toimineet Rintasyöpäyhdistyksen vertaistukiryhmien vetäjinä. Molemmat ovat sairastaneet rintasyövän ja saaneet vertaistukea joka innoitti osallistumaan vuonna 2010 Suomen Syöpäpotilaat ry:n järjestämälle vertaistukihenkilöiden peruskurssille ja toimimaan vertaistukijoina.

”Olemme hieman hämmentyneitä mutta myös liikuttuneen onnellisia koko laajan vertaistukiyhteisön puolesta, jolle kuuluu koko kunnia ehdokkuudesta ja mahdollisesta nimityksestä. Suureksi iloksemme olemme saaneet viime vuosina saaneet havaita, että vertaistuki-ihmisten joukko kasvaa ja täydentyy vuosi vuodelta. Yhä uudet vertaistukijoiden sukupolvet ovat vakavan sairauden läpikäytyään päättäneet antaa hyvän kiertää.”

8. Espoon Reumayhdistys ry:n vertaistukipainotteiset liikuntaryhmät / ryhmien perustaja Marjatta Sykkö

Espoon reumayhdistys ry:n vertaistukipainotteiset liikuntaryhmät tarjoavat edullista ja monipuolista, jokaiselle sopivaa liikuntaa Espoossa pääasiassa reuma-, tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastaville. Liikuntaryhmissä korostuu vertaistuki: ryhmässä jaetaan tietoa, taitoa sekä henkisiä voimavaroja pitkäaikaissairaana elämiseen. Reuma-, tuki- ja liikuntaelinsairauksissa liikunta auttaa ylläpitämään lihasten ja nivelten liikeratoja, helpottaen samalla arjesta selviytymistä ja parantaa mielialaa. Espoon kaupunki tukee toimintaa, mutta Marjatta Sykkö hoitaa toiminnan toteutuksen. Marjatta on ollut yhdistyksen jäsen yli kolmekymmentä vuotta ja toiminut alkuun panevana voimana liikuntaryhmille. Hän on aktiivisesti organisoinut niin tilojen ja liikuntaohjaajien kuin avustusten hakemisen sekä tehnyt yhteistyötä muiden yhdistysten kanssa.

”Hämmästyin ehdokkuudesta. Olen erittäin tyytyväinen, että minun työpanostani arvostetaan. Tämä auttaa minua jaksamaan vapaaehtoistyössäni. Liikunta on elämäntapani ja haluan antaa jokaiselle pitkäaikaissairaalle mahdollisuuden kuntoilla haluamallaan tavalla, jotta jokainen löytäisi itselleen sopivan ja mieleisensä liikuntaharrastuksen terveytensä hoitoon.”

9. Helena Paimela

Helena Paimela on ollut Espoon seurakuntien, Espoon kaupungin ja monien järjestöjen vapaaehtoinen jo 25 vuoden ajan. Hän on toiminut Espoon seurakunnissa eri tehtävissä, SPR:ssa, Espoon kaupungin vammaisneuvoston Rakennetaan kaikille -ryhmässä sekä Espoon seudun näkövammaisyhdistyksessä. Tällä hetkellä hän avustaa näkövammaisia arjessa sekä ohjaa näkövammaisten suosittua Keskiviikkokahvilaa. Helenan tekemästä aloitteesta Espoon seurakuntien kirkkovaltuustossa käynnistyi seurakuntiin esteettömyystyö. Hänen idearikkaalla ja aktiivisella toiminnallaan on myös saatu hissi liikuntaesteisiä varten Villa Hvittorpiin. Helena on ollut monen ikäihmisen, näkövammaisen ja muun tukea tarvitsevan vierellä kulkija. Uusimpana vapaaehtoistoimenaan Helena on ryhtynyt Kulttuurikaveri –toimintaan.

”Uskomatonta, että vuosikymmenien pyyteetöntä vapaaehtoistyötäni arvostetaan tällä tavoin. Pidän huomionosoitusta erittäin merkittävänä. Upeaa! Ehdokkuus antaa uusia voimia vapaaehtoistyön jatkamiseen ja kehittämiseen. Pienikin apu tuottaa molemminpuolista iloa.”

10. Leipomo Keisari

Iso-Omenan käynnistämä hävikkileipäjakelu Leipomo Keisari otti vuonna 2014 yhteyttä Olarin seurakuntaan tarjoten hävikkileipiä, -kakkuja, sekä –pullaa jaettavaksi. Ruokajakelua varten perustettiin vapaaehtoistehtävänä Leipäkuskit -ryhmä. Leivät ovet tuoneet erittäin suurta iloa Matinkylän alueella: tuotteita on saatavilla viikoittain Matinkappelin Leipäkahvilassa, joka toinen viikko sosiaalitoimiston aulassa Pyyntitiellä, sekä seurakunnan diakonialounailla kaksi kertaa viikossa. Toiminta on pyörinyt onnistuneesti jo kahden vuoden ajan.

”Olemme innoissamme ja otettuja ehdokkuudesta. On ollut ilo olla apuna auttamassa, yhteistyö tuottaa aina tulosta ja hyvän mielen monelle. Meistä on paljon järkevämpää luonnon kannalta ja ihmisyyden nimissä antaa tuotteet eteenpäin tarvitsijoille kuin heittää roskiin. Toivottavasti voisimme olla jotenkin esimerkkinä muillekin kaupoille ja myymälöille, koska koemme toimivamme oikein.”

11. Lukuterapiakoirat Börje ja Venla sekä ohjaajat

Tapiolan kirjaston lukuterapiakoiratoimintaa tehdään vapaaehtoisvoimin lasten lukutaidon parantamiseksi. Lukukoirat Venla ja Börje ovat kuunnelleet lukemisen kanssa kamppailevia lapsia ja aikuisia jo useamman vuoden ajan. On olemassa tarkkaan tutkittua tietoa siitä, miten lukijan omanarvontunto kehittyy ja itsetunto vahvistuu, stressi poistuu ja ihminen rauhoittuu koiralle lukiessa. Tämä on tärkeää itsensä hyväksymisessä, minä-kuvan muodostumisessa ja oppimaan oppimisessa. Koiran ohjaaja on lukutilanteessa taustalla mukana varmistamassa, että kaikki sujuu niin kuin pitää. Lukukoira Börje on suorittanut virallisen lukuterapiakoiran, R.E.A.D -koiran opinnot. Börje on Suomen ensimmäinen lukukoira, työparinaan hänellä on lukukoiraharjoittelija Venla, joka aloitti työharjoittelun keväällä 2013.

”Kiitoksia kunnianosoituksesta. Arvostamme ehdokkuutta ja olemme hämillämme.”

 

 

 

 


Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn