Turvaperhe on arjen tuki ja hyvän mielen tuoja

Turvaperhe on arjen tuki ja hyvän mielen tuoja

Ruokapöydän ääressä riittää naurua, kun seitsenhenkinen espoolaisperhe kokoontuu. Tai oikeastaan heitä on nyt yhdeksän, sillä perhe toimii Turvaperheenä kahdelle Suomeen yksin saapuneelle nuorelle.

Turvaperhe on vapaaehtoinen kummiperhe, jossa nuori pääsee kokemaan turvallista arkea. Usein kummius on ihan tavallista yhteistä tekemistä, jossa koko perhe voi olla mukana.

Nyt ruokapöydän äärellä istuvat espoolaiset Jukka ja Liisa, heidän neljä omaa lastaan (7-19-vuotiaita) sekä 18-vuotias Joseph, joka tuli suomeen reilu vuosi sitten epävakaasta Itä-Afrikan maasta.

Perheessä vierailee säännöllisesti myös afganistanilainen Asif (19). “Meillä on iso perhe, johon kaksi lisäjäsentä on sulautunut helposti”, perheen isä Jukka sanoo.

 

Kielitaito kasvaa kohisten

Yhteinen sävel nuorten kanssa on löytynyt helposti. Joseph puhuu sujuvaa englantia ja myös suomen kielen hän on oppinut hyvin. Arkiset asiat ja ruokapöytäkeskustelut hoituvat suomeksi.

“Puhun montaa kieltä, mutta nyt keskityn suomen kielen opiskeluun. Haluan oppia sujuvan suomen pian”, Joseph sanoo. Tutun perheen kanssa kielitaito kohenee koko ajan.

Perhe ja pojat tapaavat toisiaan lähes joka viikko. Viikonloppuisin retkeillään yhdessä tai nuoret tulevat perheen luo viettämään aikaa. He laittavat usein yhdessä ruokaa ja Joseph lähtee mukaan perheen lasten urheiluharrastuksiin. “Jalkapallossa Joseph on meitä kaikkia parempi. Ei meillä ole mitään saumaa”, perheen pojat nauravat.

Huumori on osoittautunut voimaksi, joka yhdistää koko perhettä. Juttelua siivittää vitsailu ja nauru, kun perhe muistelee kaikkea yhdessä tehtyä. “Joseph on tosi hauska tyyppi. Hän on hyvä kertomaan tarinoita ja me nauramme paljon yhdessä”, Liisa sanoo.

“Olemme käyneet retkillä esimerkiksi Suomenlinnassa, Turussa ja monissa museoissa. Ne kiinnostavat erityisesti minua ja Josephia”, Jukka jatkaa.

Kasvitieteellisessä puutarhassa monet kasvit muistuttivat Josephia kotimaasta ja hän kertoi tuttujen kasvien käyttötavoista perheelle.

 

Yhdessäolo tutustuttaa suomalaiseen arkeen

Yksin maahan tulleille nuorille Turvaperhe on tärkeä kontakti vastaanottokeskuksen tai perhekodin ulkopuoliseen elämään. Perheen mukana pääsee paikkoihin, joihin muuten olisi vaikea lähteä.

Josephille Turvaperheen apu ja seura on ollut korvaamatonta. Yhdessä hänelle on löydetty esimerkiksi työkeikkoja keikkatyösovelluksen kautta.

Pian Joseph aloittaa autokoulun perheen äidin opissa. Asif on saanut ajokortin jo aikaisemmin. “Meillä oli autossa kaikki valmiina, kun olimme opettaneet omia lapsiamme. Pojille ajokortit hoituvat samalla tavalla, vaikka suomalaisen liikennekulttuurin opettaminen on välillä haastavaa ja kirjalliset kokeet ovat vaikeat”, Liisa kertoo.

Entä mikä on kaikkein tärkeintä omassa Turvaperhessä? “Aika, jonka vietämme yhdessä”, Joseph sanoo heti. “On tosi tärkeää, kun on joku, joka oikeasti välittää. Perheen kanssa pääsen myös tekemään asioita, jotka pitävät yllä hyvää mieltä. Heidän kauttaan olen tutustunut tosi moniin ihmisiin.”

 

Teksti: Leena Salokoski / NOON

 

Henkilöiden etunimet on muutettu.

 

************************************************************************

Uusien Turvaperheiden infotilaisuus Tapiolassa ti 10.4.2018, klo 16:30-19:30

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

Englanniksi?

Asiasanat

maahanmuuttaja, turvapaikanhakijat, vapaaehtoinen,