Silja ja Iiris saivat Mostafasta uuden perheenjäsenen

Silja ja Iiris saivat Mostafasta uuden perheenjäsenen

Kuva: Iiris, Mostafa ja Silja suorittavat kaikki lukiota, ja yhteistä aikaa vietetään pääasiassa kotona, kun päivän kiireet ovat takana.

 

“Ilman Mostafaa elämä olisi paljon tyhjempää”

Espoolaiset Silja  ja Iiris saivat kolme vuotta sitten uuden perheenjäsenen, kun afgnistanilainen Mostafa tuli perheen kummipojaksi. Nyt yhteiselo on niin luontevaa, että muu tuntuisi oudolta. Uusia Turvaperheitä etsitään Espoossa taas syksyn mittaan!  

Mostafa tuli Suomeen Afganistanista 15-vuotiaana ilman omaa perhettään. Pian tämän jälkeen hän tutustui Veikkolaisiin, jotka ryhtyivät Mostafan kummiperheeksi. Siljan, 18, ja Iiriksen, 17, lisäksi perheeseen kuuluvat vanhemmat Sari ja Simo, 13-vuotias pikkusisko Vuokko ja kaksi bichon frisé -rotuista koiraa. Nykyään perheellä on Mostafan lisäksi kaksi muuta kumminuorta.

Turvaperheissä yksin Suomeen tulleet nuoret saavat tukea ja seuraa tavallisilta perheiltä, jotka haluavat auttaa nuoria tutustumaan uuteen kotipaikkaan. Turvaperheiden omista lapsista ja kumminuorista tulee usein ystäviä. Näin kävi myös Veikkolaisten perheessä.

Silja ja Iiris tapasivat Mostafan ensimmäistä kertaa perheen kotona. Mukana oli myös tyttöjen kavereita ja perhetuttuja. “Teimme suomalaista ja ulkomaalaista ruokaa, ja sitten söimme yhdessä. Se oli hauska ja rento ilta”, kertoo Silja.

Kumminuorten vierailut olivat perheessä aluksi erityisiä tapahtumia, mutta pian pojat tulivat heille vain viettämään aikaa ja esimerkiksi tekemään läksyjä. Silja ja Iiris ovat tyytyväisiä, että tutustuminen tapahtui pikku hiljaa, sillä tuntemattomien nuorten saapuminen omaan kotiin mietitytti.

“Ajattelin, että voiko kotona olla rennosti, kun siellä on tuntemattomia”, sanoo Silja.

Molemminpuolinen jännitys katosi kuitenkin pian. Nykyään kumminuorten vierailut ovat osa perheen arkea.

 

Vakituisesta vierailijasta perheenjäseneksi

Nuoret ovat tunteneet toisensa kolme vuotta. Niiden aikana he ovat siirtyneet yläkoulusta lukioon ja kasvaneet kohti aikuisuutta. Tässä ajassa Mostafa on oppinut suomen kielen hyvin ja jutustelu sujuu kuin sisarusten välillä. Yhteinen huumori ja lämpö on helposti havaittavissa.

Vuoden 2017 kesällä Mostafa kyläili Veikkolaisilla paljon ja jäi usein myös yökylään. Pojan oma asunto oli Järvenpäässä, mutta tukiperhe, kaverit ja muu elämä Espoossa.  

“Yhtenä päivänä äiti kysyi, mitä mieltä olisimme, jos Mostafa muuttaisi meille. Siinä vaiheessa hän jo lähes asui luonamme, joten muutto oli vain seuraava askel”, kertoo Iiris. “Nyt tuntuisi tosi omituiselta, jos Mostafa ei asuisi meillä.”

Nuoret kuvailevat arkeaan “ihan tavalliseksi”. Perhe tekee yhdessä asioita, joita ennenkin tehtiin – nyt mukana on uusi jäsen. Tai useampia. Joskus iltaisin syödään yhdessä ja toisinaan mennään ravintolaan. Pääasiassa aikaa vietetään yhdessä kotona.

 

Mahdollisuus tutustua uuteen kulttuuriin

Mostafalle tukiperheen kanssa eläminen on ollut tärkeää. Suomen kielen hän sanoo oppineensa hyvin, koska käyttää sitä perheen kanssa päivittäin. Tämä ei Mostafan mielestä kuitenkaan ole tukiperheessä tärkeintä.

“Perheessä oppii myös yhdessä elämistä ja erilaisia taitoja. Asioita, joita tarvitsee myöhemmin omassa perheessä”, Mostafa sanoo.

Siljalle ja Iirikselle viimeiset kolme vuotta ovat opettaneet paljon uudesta kulttuurista, uskonnosta ja elämäntavoista. Kun omat kaverit ovat monin tavoin itsen kaltaisia, avaavat kumminuoret näkymän erilaiseen elämänhistoriaan.

“Jos Mostafa ei asuisi meillä, niin elämä olisi paljon tyhjempää. Kumminuoret ovat tuoneet meidän perheeseen esimerkiksi uutta musiikkia, juhlia, ruokaa ja muita kivoja juttuja”, sanoo Iiris.

Työt ajattelevat, että kumminuoriin tutustuminen on ollut hyödyllistä myös tulevaisuuden kannalta. Uusi kulttuuri tulee arjessa tutuksi ja oppii toimimaan erilaisten ihmisten kanssa. “Uskonnon tunnilla tiesin jo valmiiksi asioita islamista”, sanoo Silja.

Mitä tytöt sitten haluaisivat muiden tietävän Turvaperheenä olemisesta?

“Jotkut ehkä ajattelevat, että tämä on jotenkin erikoista, mutta mun mielestä tämä on tosi normaalia”, sanoo Iiris.

TEKSTI: Leena Salokoski KUVA: Katja Tähjä / Noon Kollektiivi)

 

Ilmoittaudu seuraaviin Turvaperheinfotilaisuuksiin!

Torstai 29.8. ilmoittautuminen 26.8. mennessä tai lauantai 1.9. ilmoittautuminen 28.8. mennessä.

Lisätietoa Turvaperheestä

Asiasanat

turvapaikanhakijat, nuoret, vapaaehtoiskoulutus, vapaaehtoistoiminta, vapaaehtoinen,