Yhdistykset haluavat tehdä aitoa yhteistyötä

Yhdistykset haluavat tehdä aitoa yhteistyötä

EJYn Kansalaistoiminnankeskus selvitti kyselyllä elokuussa verkostoihinsa kuuluvien yhteisöjen näkemyksiä siitä, millaista yhteistyötä toimijat haluavat tehdä, ja millaista toimintaa Kansalaistoiminnankeskukselta toivotaan. Vastaajissa oli mukana EJYn jäsenyhteisöjä, Espoon vapaaehtois- ja Kumppanuushautomo-verkostojen toimijoita, sekä muita yhteisöjä. Yhteensä 34 henkilöä vastasi kyselyyn, kiitos kaikille vastanneille!  

Vastaajat toivovat Kansalaistoiminnankeskuksen olevan yhteistyön mahdollistaja erityisesti yhdistystoiminnan viestinnässä ja markkinoinnissa, yhteistyössä kaupungin kanssa, ja vapaaehtoistoiminnan järjestämiseen liittyvissä kysymyksissä.  Eniten kyselyssä toivottiin verkostoitumisen ja hyvien käytänteiden vaihdon paikkoja. Myös yhteiskehittämisen mahdollisuuksia muiden toimijoiden kesken toivottiin. Oman toiminnan näkyvyyden lisääminen, ja myös muiden toimijoiden työstä kuuleminen on tärkeää, jotta yhteistyökumppaneita voidaan löytää:

Yhdessä olemme enemmän on tärkeä periaate – ääni on kuuluvampi ja vaikuttavuus suurempi yhdessä tehden.

Konkreettisesti yhdessä halutaan esimerkiksi järjestää vapaaehtoisen rekrytointi- ja muita järjestötapahtumia:

Jos kaksi tai useampi yhdistys järjestää yhdessä tapahtuman, niin voidaan hyödyntää kaikkien osaamisalueita ja voimavaroja. Samalla tutustutaan muihin yhdistyksiin. 

Myös Kansalaistoiminnankeskuksen tiloja Tapiolassa halutaan hyödyntää erilaisten tapahtumien järjestämiseen. 

Yhteisöt näkivät kyselyn perusteella yhdistystoiminnan tulevaisuudessa myös erilaisia haasteita, joihin heidän tulisi vastata. Isoina teemoina mainittiin sote- ja maakuntauudistuksen tuomat muutokset omaan toimintaan, toiminnan rahoituksen ja jatkuvuuden epävarmuus, sekä vapaaehtoisten ja yhdistysjäsenien rekrytoinnin ja sitouttamisen haasteet. 

Kysely antoi Kansalaistoiminnankeskukselle hyvin eväitä tulevan vuoden suunnitteluun. Kansalaistoiminnankeskus tarjoaa myös jatkossa yhteisöille paikkoja kohdata toisiaan, parantaa näkyvyyttään, tavoittaa kuntalaisia ja oppia toisiltaan. Jatkossa haluamme valjastaa espoolaisten yhteisöjen osaamisen entistä paremmin yhteiseen käyttöön vertaisoppimisen ajatuksella.  Haluamme myös tarjota yhteisöille entistä enemmän mahdollisuuksia tarjota kaikille kuntalaisille avointa toimintaa tiloissamme Tapiolassa. Olethan siis kuulolla! 

MIKÄ KANSALAISTOIMINNANKESKUS?

EJYn Kansalaistoiminnankeskus kokoaa yhteen espoolaiset järjestötoimijat, Espoon kaupungin toimialat ja muut yhteisöt. Tuemme toimijoiden välistä verkostoyhteistyötä, toiminnan organisoimista ja vapaaehtoistoiminnan kehittämistä. Toimintamuotojamme ovat esimerkiksi   verkostoitumistilaisuudet, työpajat ja koulutukset. Kansalaistoiminnankeskus on myös yhteisöjen tarjoaman kaikille avoimen toiminnan tapahtumapaikka, ja yhteisöjen kokous- ja toimistotilakokonaisuus. Tarjoamme yhteisöille myös tiloja tapahtumien järjestämiseen, kokouksiin ja toimistotiloiksi. Tiloissa toimii kymmenen eri yhdistystä.  Ylläpitämämme uusimaalaiset.fi-verkkopalvelu (tulossa loppuvuonna 2018) tarjoaa maksuttoman alustan kansalaistoiminnasta ilmoittamiseen ja löytämiseen.  Sijaitsemme Tapiolassa, Heikintorin kupeessa. Tule piipahtamaan! 

Asiasanat

järjestöyhteistyö, verkosto, verkostoituminen, verkostotyöskentely, yhteiskehittäminen, EJY, kansalaistoiminnankeskus,