Vuosikymmen yhteistä vapaaehtoistoiminnan kehittämistä 

Vuosikymmen yhteistä vapaaehtoistoiminnan kehittämistä 

Espoossa vapaaehtoistoiminnan järjestäjät ovat tehneet yhteistyötä jo kymmenen vuotta. Espoon vapaaehtoisverkosto sai alkunsa vuonna 2008 käynnistyneessä Santra-hankkeessa, jonka tavoitteena oli vapaaehtoistoiminnan kentän kartoittaminen, yhteistyön lisääminen ja näkyvyyden lisääminen Espoossa. 

Vuosien varrella yhdistyksistä ja kaupungin sekä seurakunnan toimijoista koostuva verkosto on muun muassa järjestänyt yhteisiä kampanjoita, rekrytoinut yhdessä vapaaehtoisia, järjestänyt tapahtumia ja kokoontunut erilaisiin työryhmiin kehittämään ja vaihtamaan kokemuksiaan vapaaehtoistoiminnan järjestämisestä. Samoja toimintamuotoja jatketaan edelleen. Voit lukea toiminnasta lisää täällä. Verkoston toimintaa ja toimijoita tuo yhteen EJY ry:n Kansalaistoiminnankeskus. 

”On ollut hienoa huomata, että verkostossa halutaan aidosti tehdä yhteistyössä esimerkiksi vapaaehtoisten rekrytoinnissa, eikä kilpailuasetelmaa ole. Hyviä käytänteitä halutaan vaihtaa puolin ja toisin, eikä kaikkea tarvitse keksiä itse. Usein ratkaisut ongelmiin löytyvät, kun niitä pohditaan yhdessä ääneen. Verkostossa on hurja määrä osaamista, joka voidaan valjastaa yhteiseen käyttöön. Jo se pelkästään on tärkeää, että tietää, keneen voisi olla yhteydessä. Yleensä yhdessä saadaan enemmän aikaan. ” kertoo verkostoa koordinoiva Petra Kohonen EJY ry:n Kansalaistoiminnankeskuksesta.  

Vapaaehtoistoiminta on ollut muutoksessa jo pidempään. Monet kamppailevat vapaaehtoisten vähentyneen määrän kanssa. Vapaaehtoistoiminnan pitää puhutella monenlaisia kohderyhmiä, ja toimintaa tulee kehittää vastaamaan erilaisten kohderyhmien tarpeita. Verkoston toiminnalle löytyy haasteita taklattavaksi myös tulevaisuudessa!

Asiasanat

vapaaehtoistoiminta, Espoon Vapaaehtoisverkosto, verkosto,