”Tämä pitää meidät elossa”

Joka kolmas yli 65-vuotias tuntee itsensä ajoittain yksinäiseksi. Koettu yksinäisyys lyhentää elinajan odotetta selvästi ja voi kirjaimellisesti jopa tappaa: se on kolme kertaa suurempi terveysriski kuin ylipaino ja yhtä vaarallista kuin tupakanpoltto.

Tätä tautia vastaan taistellaan Parempaa elämää lähitoiminnalla -hankkeen Porinaporukka-toiminnassa, johon on tänäkin vuonna osallistunut jo yli 100 ikäihmistä. Porinaporukat ovat vapaaehtoisvetoisia ryhmiä, jotka kokoontuvat yleensä kerran viikossa muutaman tunnin ajan. Ryhmät suunnittelevat itse ohjelmansa, mutta tekeminen sinänsä ei ole tärkeintä: Porinaporukkaan tullaan muiden ihmisten takia, viettämään aikaa ikätovereiden ja vertaisten kanssa.

”Porinaporukka saa liikkeelle ja toisten ihmisten pariin.” ”Meillä on täällä hyvä porukka ja hyvä henki.” ”Vaikka ei itse puhuisi, niin vaan se, että saa kuunnella muiden elämästä, antaa aivoille lepoa.” Palautteen perusteella toiminta on osallistujille todella tärkeää. Ryhmäläiset kokevat yksinäisyytensä lievittyneen ja arjessa jaksamisen lisääntyneen. Porinaporukkapäivä on monelle se paras päivä viikossa.

Jotta toiminta olisi mahdollista, kaikkiin ryhmiin – Olariin, Leppävaaraan ja Espoon keskukseen – etsitään lisää vapaaehtoisia: emäntiä ja isäntiä, hengenluojia ja vierailevia tähtiä, jotka mahdollistavat porukoiden elintärkeät kohtaamiset. Vapaaehtoisen ei tarvitse olla mikään superihminen, vaan aito halu olla mukana parantamassa espoolaisten ikäihmisten hyvinvointia riittää. Osallistua voi satunnaisesti tai säännöllisemmin.

Vapaaehtoisena voi halutessaan aloittaa vaikka heti, mutta toimintaan on mahdollista tutustua myös ennakkoon: ryhmiin voi tulla tutustumaan paikan päälle milloin vain. Järjestämme myös maksuttoman koulutuksen 7.11. Sellon kirjastossa, jossa teemoina ovat mm. innostaminen, vuorovaikutus ja ryhmän ohjaamisen työkalut. Tervetuloa mukaan! Lue lisää koulutuksesta täältä.

Asiasanat

ikääntyneet, ryhmätoiminta, yksinäisyyden lieventäminen, yksinäisyys, vertaisuus, osallisuus, yhdessäolo,