Espoossa on avattu puhelinneuvonta vieraskielisille koronatilanteessa

 

Koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen alettua palveluohjausta tekeville työntekijöille ja organisaatioille kävi nopeasti selväksi, että neuvontaa tarvitaan myös eri kielillä. Espoon väestö on moninainen ja suurin osa palveluista on kiinni tai toimii vain etäyhteydellä. Puhelinneuvonnalla halutaan ennaltaehkäistä kasaantuvia ongelmia ja tukea vieraskielisten hyvinvointia myös poikkeusoloissa. Vieraskielisten keskuudessa on liikkunut myös paljon väärää tietoa koronavirukseen ja sen hoitoon liittyen, jota halutaan korjata. Espoon kaupunki on päättänyt pyytää järjestöjä apuun neuvonnan järjestämiseksi, sillä yhdistyksistä löytyy paljon sekä kielitaitoa että kokemusta neuvontatyöstä.

Puhelinpalvelu on avoinna ma-pe klo 12-16 (ei juhlapyhinä), ja neuvontaa saa 15 eri kielellä sekä selkosuomeksi. Mukana olevat kielet ovat albania, arabia, dari, farsi/persia, englanti, kiina (mandariini), kurdi (sorani), ranska, somali, tagalog, turkki, venäjä, vietnam, viro ja visayan.

Puhelinpalvelussa ei anneta terveydenhuollon ammattilaisille kuuluvaa terveysneuvontaa, vaan vastataan enemmän yleisiin kysymyksiin; miten asiat hoituvat poikkeusoloissa. Mm. KELAn tukiin ja toimeentuloon, asumiseen, liikkumiseen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä voi ja kannattaa soittaa neuvontapuhelimeen. Palvelussa voi myös täyttää Omaolo.fi:n koronaoireiden kartoituskyselyn yhdessä omankielisen neuvojan kanssa.

Puhelinpalvelusta vastaavat Espoon kaupungin sekä eri järjestöjen neuvojat. Järjestöistä mukana ovat Asukastalo Kylämaja (Kalliolan setlementti ry), ESMA ry, Irakin naisten yhdistys ry, Kansainvälinen olohuone Trapesa (Filoksenia ry), Maahanmuuttajien Perhe ja Nuorten Yhdistys (MPNY) ry, Nicehearts ry, Nuorten polku ry ja Suomi-Syyria Ystävyysseura ry. Osa järjestöjen neuvojista on työntekijöitä ja osa vapaaehtoisia. EJY ry:n Kumppanuushautomo on ollut mukana kontaktoimassa järjestöjä ja osallistuu puhelinpalvelusta tiedottamiseen.

Kaupungin yksiköistä mukana ovat erityisesti kirjastot ja maahanmuuttajapalvelut, mutta neuvojia on irrotettu myös muista tehtävistä kielitaidon perusteella. Myös koordinaatiovastuu puhelinneuvonnasta on Espoon kaupungilla.

Lisätietoja:

Maria Tiilikkala

Järjestöyhteistyön koordinaattori, Espoon kaupunki

maria.tiilikkala(at)espoo.fi tai puh. 0438273457

 

Neuvontapuhelin palvelee ma-pe klo 12-16 (ei juhlapyhinä). Soita, kun tarvitset yleistä tietoa tai apua koronatilanteessa. Puhelimessa: valitse kieli painamalla kielen numeroa.

Numerosta 0981622620 saat neuvontaa seuraavilla kielillä:

 • arabia
 • dari
 • farsi/persia
 • kiina (mandariini)
 • kurdi (sorani)
 • ranska
 • somali
 • tagalog
 • turkki
 • venäjä
 • vietnam
 • viro
 • visayan

Numerossa 0981622610 saat neuvontaa englanniksi tai selkosuomeksi.