Kaupunginjohtajan kirje espoolaisille järjestöille, yhteisöille, seuroille ja paikallisille toimijoille

Alla oleva Espoon kaupunginjohtajan kirje on pyydetty välitettäväksi espoolaisille järjestöille, yhteisöille, seuroille ja paikallisille toimijoille 23.4.2020.

Kirje PDF-muodossa
Kaupunginjohtajan kirje yhteisöille 23.4.2020Hyvät espoolaiset järjestöt, yhteisöt, seurat ja paikalliset toimijat

Elämme poikkeuksellista aikaa, joka vaatii meiltä sopeutumista ja joustavuutta. Haluan kiittää lämpimästi kaikkia teitä, jotka olette mukana mahdollistamassa sitä, että selviämme näistä haasteellisista ajoista. Kaupungin tärkein tehtävä on turvata riittävä palvelujen saatavuus asukkaillemme täysin uudenlaisessa tilanteessa. Aivan erityinen huoli on heikoimmassa asemassa olevista espoolaisista, vanhuksista ja sairaista.

Koronaviruksen aiheuttamiin rajoituksiin on helppo suostua, kun ajattelee, että sillä voi estää jonkun hengenvaarallista sairastumista. Arjen hankaluudet voivat kuitenkin olla ylitsepääsemättömiä, jos kotona ei ole ketään tuomassa ruokaa ja lääkkeitä tai elämässä on muita isoja haasteita.

Suomalaiseen vastuuntuntoon on aina kuulunut se, että pidämme toisistamme huolta. Espoolaisetkin ovat jo ilahduttavasti tarjonneet tukea ja käytännön apua jopa aikaisemmin tuntemattomille naapureilleen. Saamme kyllä arjen sujumaan, kun jatkamme hyvää yhteistyötä edelleen. Vapaaehtoisten työpanos on meille merkittävä tuki.

Apua arjen asioihin

Tässä koottuna keskeisiä neuvontapalvelujamme kriisin aikana. Tilanteen jatkuvasti muuttuessa on mahdollista, että palveluihin tulee muutoksia (esimerkiksi aukioloaikojen osalta). Ajan tasalla olevan tiedon palveluistamme poikkeustilanteen aikana löydät aina osoitteesta www.espoo.fi/koronavirus

• Seniorineuvonta Nestori tarjoaa neuvontaa ja etsii ratkaisuja arjen asioihin, kuten välttämättömien ruokaostosten tekoon, jos ne eivät oman tukiverkon avulla onnistu, p. 09 816 33 333 ma-pe klo 8–16. Nestorin numeroa kannattaa jakaa eteenpäin iäkkäille espoolaisille vaikka taloyhtiöiden ilmoitustauluilla.

• Lapsiperheiden hyvinvointipalveluihin saa parhaiten yhteyttä Pyydä apua -lomakkeella, www.espoo.fi/pyydaapua  tai puhelimitse p. 09 816 23600 ma–pe klo 8.30–15.

• Ruoka-apu p. 09 816 22040 arkisin klo 8–11. Ruoka-avun tarkoituksena on turvata vähävaraisten, riskiryhmien ja erityisen tuen lapsiperheiden ruokahuolto pandemian aikana.

• Työikäisten sosiaalipalvelujen neuvonta p. 09 816 45000 ma–pe klo 8–12

• Vammaispalvelujen neuvonta p. 09 816 45285 ma–pe klo 9–15

• Neuvontaa selkosuomeksi ja englanniksi, p. 09 816 22610 ma–pe klo 12–15

• Vieraskielisten neuvonta p. ma–pe klo 12–15, p. 09 816 22620 (arabia, venäjä, dari, farsi, persia, somalia, turkki, viro, albania, ranska, mandariinikiina, vietnam, tagalog, visayan).

Neuvontapuhelimiin voi olla yhteydessä myös, jos haluatte tarjota apua tai tehdä yhteistyötä kaupungin kanssa.

Asiointi ensisijaisesti puhelimitse ja chatissa

Leppävaaran Matinkylän ja Espoonlahden asiointipisteet on suljettu. Avoinna olevat asiointipisteet sijaitsevat Tapiolassa, Espoon keskuksessa ja Kalajärvellä. Suosittelemme kuitenkin, että asiakkaat siirtäisivät kiireettömien asioidensa hoitamista myöhemmäksi tai ottaisivat yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse tai chatissä. Yleisneuvonnan puhelinnumero ja chat-palvelu löytyvät osoitteesta www.espoo.fi/asiointi

Kulttuuriavustukset ja poikkeustila

Kulttuurilautakunta on 31.3. päättänyt, että vuodelle 2020 myönnettyjä kulttuurin vuosiavustuksia ei peritä takaisin, jos yhdistyksen toiminnan muutokset tai peruuntumiset johtuvat koronavirusepidemiasta. Myös vuosiavustushakemusten vahvistettujen liitteiden ja selvitysten palauttamisajoissa joustetaan. Sekä kulttuurilautakunta että kulttuurin tulosyksikkö arvostavat aktiivista panostanne espoolaisten hyväksi, ja haluavat päätöksillä huojentaa järjestöaktiivien arkea.

Espoon kaupungin kulttuuriavustukset ja koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne (Tiedote 2.4.2020)

Yrityksille tarjolla tukea

Yrityspalveluita tarjoava Business Espoo -verkosto on valmiina antamaan täyden tuen alueen yrittäjille. Verkosto tarjoaa tietoa tukimahdollisuuksista, apua hakemusten tekemisessä sekä ohjaa asiantuntijaverkoston laki- ja talousasiantuntijoiden luo.

Espoon kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 6.4.2020 Espoo-paketin, joka sisältää tukitoimia riskiryhmässä olevien yritysten ja yhteisöjen selviytymiseksi koronatilanteesta. Tukitoimiin voi tutustua osoitteessa www.espoo.fi/espoopaketti

Yksinyrittäjien toimintatuen haku pyritään avaamaan 26.4. Hakuun kannattaa valmistautua huolella ennakkoon. Neuvontapuhelin auttaa numerossa 09 816 40500. Neuvonta on avoinna arkisin klo 8–15.

Lisätietoa yrityksille löytyy osoitteesta www.espoo.fi/yritystenkoronatuki

Yhdessä onnistumme

Olen usein todennut, että Espoo onnistuu kaikissa niissä asioissa, joita teemme yhdessä. Nyt, jos koskaan tarvitsemme yhteistyötä ja välittämistä, jotta poikkeavasta tilanteesta selviydytään, eikä kukaan jää ilman huolenpitoa. Asukkaille ajankohtaista tietoa kootaan jatkuvasti kattavasti www.espoo.fi/koronavirus -verkkosivulle.

 

Jukka Mäkelä
kaupunginjohtaja

Asiasanat

espoolaiset järjestöt, espoon järjestöjen yhteisö, espoon järjestöt,