Sote meni läpi: Mitä Järjestöjen sote-muutostuelle kuuluu ja mitä tapahtuu seuraavaksi? 

Terveisiä Järjestöjen sote-muutostuesta! 

Kesälomien kynnyksellä ja sote-uudistuksen varmistuttua lähetämme hankepäällikkö Anita Hahl-Weckströmin terveiset ja lopuksi kerromme mitä erityistä Uudellamaalla tapahtuu. 

Mennyt kevät on ollut vilkasta aikaa sote-vaikuttamisen kentällä. Järjestöjen sote-muutostuki on tehnyt omaa työsarkaansa tunnetuksi muun muassa valtakunnallisilla foorumeilla ja SOSTEn järjestöverkostoissa. Muutostuen koordinaation väki on tavannut STM:n virkamiehiä, jotka vastaavat sote-uudistuksen toimeenpanon alueellisesta valmistelusta. Muutostuesta on myös edustus esimerkiksi yhdyspintojen valmisteluryhmässä, minkä lisäksi koko muutostuen joukkue on tehnyt tiivistä yhteistyötä Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman ja Työkykyohjelman THL:n väen kanssa. 

Aluetyön rooli kasvaa, järjestöjen ja julkisen yhteistyössä vielä parannettavaa

Sote-uudistus meni juhannuksen alla läpi eduskunnassa, joten uudistus etenee nyt aikataulussa kohti toimeenpanoa. Samalla kasvaa alueilla tehtävän työn merkitys eli se, miten järjestöt ovat mukana hyvinvointialueiden palveluiden kehittämisessä, millainen rooli järjestöillä on hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisessä ja miten järjestöjen toimintaedellytykset turvataan hyvinvointialueilla sekä kunnissa. 

Tutkimuksellista perustaa muutostuelle on rakennettu rekisteriaineistoilla ja toimintaympäristön kartoituksella. Maakunnittain on selvitetty rekisteröityjen yhdistysten määrät ja koostettu avainlukuja järjestöjen palvelutuotannosta. Kesäkuun lopussa tehdyssä tilannekuvakyselyssä järjestöasiantuntijat ja verkostojärjestöjen neuvottelukunnan jäsenet arvioivat maakuntien yhteistyörakenteiden kyvykkyyttä edistää järjestöjen ja julkistoimijoiden kumppanuutta sote-uudistuksessa. Esimerkiksi yhteistyörakenteiden “Kyky osallistaa järjestöt sote-uudistukseen” sai keskiarvon 3,2 (asteikko 1–5 heikosta vahvaan). Työtä siis riittää, vaikka muutama maakunta saikin korkeimman arvosanan. 

Järjestöillä ja muutostuella edessä sote-vaikuttamisen syksy – tule mukaan webinaariin

Järjestöjen sote-muutostuki ei hiljene keskikesälläkään täysin, sillä pohjustamme jo tulevaa. Syksyllä laitamme muutostuessa isompaa vaihdetta silmään: tulossa on muun muassa webinaari valtakunnallisille sote-järjestöille, aluetyöntekijöille ja muille asiasta kiinnostuneille. Lisäksi tulossa on myös muuta sisältöä, jolla toivomme saavamme sote-järjestöjä mukaan vaikuttamistyöhön laajalla rintamalla. 

Sote-vaikuttamiseen ja vuoropuheluun keskittyvä webinaari pidetään keskiviikkona 25.8. kello 13–15. Aika kannattaa merkitä kalenteriin jo nyt! Lisätietoa tapahtumasta on tiedossa myöhemmin kesällä SOSTEn kanavien sekä muutostuen järjestöasiantuntijoiden kautta.  

Kaikkien muutostuen tekijöiden yhteystiedot löydät Järjestöjen sote-muutostuen sivulta SOSTEn verkkopalvelusta. Voit ottaa meihin yhteyttä järjestöihin ja sote-uudistukseen liittyvissä kysymyksissä sekä seurata työtämme myös Twitterissä tunnisteella #ihmisensote.  

På svenska:  

https://www.soste.fi/uutinen/hur-far-man-organisationernas-stod-och-tjanster-till-en-del-av-framtidens-social-och-halsovardscentraler-i-kymmenedalen-fann-man-losningen-till-problemet-pa-fem-minuter/ 

 

Uudellamaalla tapahtuu

Järjestöjen sote-muutostuki tiedottaa yhteistyön mahdollisuuksista aktiivisesta Facebookissa Järjestöjen sote-muutostuki– Uusimaa -sivuilla. Seuraathan meitä ja jaa tietoja omissa kanavissasi! 

Uudenmaan järjestöjen sote-ryhmä käynnistyy 1.9.2021 klo 8-10

Liity järjestöjen verkostoihin (ejy.fi > sote-muutostuki > järjestöyhteistyö)JA ilmoita oma verkostosi mukaan Järjestöjen sote-ryhmään. Työryhmän tavoitteena on koota järjestöjen yhteinen viesti ja antaa järjestöasiantuntijoille eväitä työhön. Valitkaa verkostostanne 2-3 edustajaa. Edustajat ilmoittautuvat lomakkeella 10.8. mennessä: https://pokka.fi/…/4838c3d4-078d-4773-a5a9… Asialistalla: Järjestöjen sote-muutostuen esittäytyminen, ajankohtaiset asiat sote-järjestöyhteistyössä, työryhmän tavoite ja jatkotapaamiset (nämä muotoutuvat yhteisesti keskustellen).

Järjestäjä: Järjestöjen sote-muutostuki – Uusimaa.

Tervetuloa HYKS-erityisvastuualueen hyvinvointikertomuspäivään 31.8.2021 klo 12.00 – 16.00 (Teams)

Tapahtuma on tarkoitettu HYKS erva-alueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen parissa työskenteleville ja muille kiinnostuneille. Lisätietoja ja ilmoittautuminen: https://soteuudistus.fi/tapahtumat/2021-08-31/hyvinvointikertomuspaiva-hyks-erva-?fbclid=IwAR1rJJ0PieP_TEBa_EpPeCixaAjbahhph9M2PVgXqYuoelL_GRoD782WFR8

Järjestäjät: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Järjestöjen sote-muutostuki (Kymen-Karjalan sosiaali- ja terveysturva ry ja EJY ry).

Järjestölähtöisen auttamistoiminnan verkosto kokoontuu 17.8.2021 klo 13-14.30

Verkostossa tehdään yhteistä vaikuttamistyötä mm. järjestöjen auttamisroolin vahvistamiseksi ja rahoituksen varmistamiseksi. Vierailijana 17.8. HYKS-ervanTulevaisuuden sote-keskus -ohjelman aluekoordinaattori (THL) Miia Ståhle. Ilmoittautuminenhttps://pokka.kukunori.fi/…/780d1405-3318-4ee6-8d95…Saat linkin Teams-tapaamiseen lähempänä tilaisuutta. 

 

Loppuun vielä muutama viimeaikainen poiminta työtäsi varten: 

SOSTEn erityisasiantuntijan Minttu Ojasen mielipidekirjoitus Aamulehdessä 25.6.2021: Sote saatiin valmiiksi, joten nyt kuntalaisten täytyy herätä uusiin aluevaltuustovaaleihin

Uutinen SOSTEn verkkosivuilla 15.6.2021: SOSTE: Järjestöjen osaaminen käyttöön sote-palveluiden uudistamisessa koko Suomessa

Uutinen SOSTEn verkkosivuilla 15.6.2021: Miten saada järjestöjen tuki ja palvelut osaksi tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksia? – Kymenlaaksossa keksittiin ratkaisu pulmaan viidessä minuutissa

 

Voit mieluusti jakaa tätä viestiä eteenpäin organisaatiossasi kaikille, joiden työhön sote-uudistus liittyy. 

Rentouttavaa kesää ja pidetään yhteyttä! 

Ystävällisin terveisin,

Anu Toija ja Ilari Karhumalja
Järjestöasiantuntijat, Järjestöjen sote-muutostuki – Uusimaa, EJY ry