Mitä vapaaehtoistoiminta on?

Vapaaehtoistoiminta on osallistumista toimintaan jonkin tärkeänä pitämänsä asian puolesta. Olennaista vapaaehtoistoiminnassa on sen vapaaehtoinen ja palkaton luonne. Vapaaehtoisuus antaa paljon sekä tekijälle että kohteelleen.

Vapaaehtoistoimintaa on monenlaista. Voit osallistua satunnaisesti erilaisiin tempauksiin tai tapahtumiin tai sitoutua esimerkiksi vapaaehtoiseksi ystäväksi vaikka seuraavaksi vuodeksi. Vapaaehtoisuus voi olla kertaluontoista tai siinä voi olla mukana vuosia, jopa vuosikymmeniä.

Miksi mukaan vapaaehtoistoimintaan?

Vapaaehtoisena toimiminen on tärkeää ympäröivälle yhteisöllesi, mikä tekee maailmasta paremman paikan. Ennen kaikkea se kuitenkin vaikuttaa myös omaan elämääsi positiivisesti. Vapaaehtoisena voit oppia uusia taitoja, tavata uusia ihmisiä ja saada onnistumisen kokemusta ja hyvää mieltä toimiessasi hyvän asian puolesta.

Voit saada iloa elämään

Monet vapaaehtoiset yllättyvät siitä, kuinka paljon iloa toisen ihmisen auttamisesta voi saada. Kaikki vapaaehtoiskokemukset eivät ole samanlaisia, mutta löytäessäsi toimintamahdollisuuden joka sopii kiinnostuksiisi, sinulla on hyvä mahdollisuus pitää hauskaa samalla kun annat osan ajastasi.

Voit saada uusia ystäviä

Ei ole parempaa paikkaa löytää samanmielisiä ystäviä kuin osallistumalla vapaaehtoistoimintaan kampanjassa tai yhteisen aatteen puolesta. Toimiminen yhdessä muutoksen puolesta on hieno tapa  tulla osaksi yhteisöä, jonka yhteydenpito voi säilyä pitkään tehtävien loppumisen jälkeenkin. Lisäksi vapaaehtoistoiminnan kautta sinulla on mahdollisuus tavata ihmisiä erilaisista taustoista, ihmisiä, joita et muuten välttämättä kohtaisi arkipäivän elämässäsi.

Voit saada varmuutta elämän haasteisiin

Vapaaehtoisena saat halutessasi ottaa vastaan uusia haasteita, jotka vaikuttavat positiivisella tavalla elämääsi. Kun jaat uusia kokemuksia uusien ihmisten kanssa, voit oppia uusia taitoja, jotka auttavat ja antavat sinulle varmuutta monilla muilla elämän osa-alueilla.

Mitä vapaaehtoisena voi tehdä?

Vapaaehtoistehtäviä on monenlaisia. Voit toimia tukena esimerkiksi vanhukselle, lapselle tai nuorelle, maahanmuuttajalle, tai vammaiselle henkilölle. Jos tykkäät esimerkiksi konkreettisestä käsillä tekemisestä, kirjoittamisesta, tai vaikkapa tapahtumien järjestämisestä, löytyy sinulle vapaaehtoistehtävä varmasti myös näiden tehtävien parista. Vapaaehtoistoimintaa järjestävät eri alojen yhdistykset, seurakunnat, kaupungin toimialat, sekä yritykset.

Tarkempaa tietoa yksittäisestä tehtävästä

Vapaaehtoistoimintaa järjestävällä toimijalla saattaa olla tarkemmin mietittynä, mitä juuri heidän toimintaansa tulevilta vapaaehtoisilta edellytetään tai hyviä syitä, miksi juuri heidän toimintaansa kannattaa lähteä mukaan. Tutustu tehtäväkuvauksiin tarkemmin näillä sivuilla!Muokattu viimeksi: 08.01.2019