Wörtti-hanke

10.08.2020 - 31.12.2022 / Hyvinkään Nuorisoasuntoyhdistys ry

Mikä on Wörtti?

Wörtti on Veikkauksen varoilla rahoitettu (2020-2022) Hyvinkään Nuorisoasuntoyhdistyksen hanke, joka toteutetaan yhteistyössä NAL Riihimäen ja Keski-Uudenmaan Nuorisoasuntoyhdistyksen kanssa,

Wörtissä koulutetaan vapaaehtoisia tukihenkilöitä 18-29-vuotiaille nuorille Hyvinkäällä, Riihimäellä, Järvenpäässä ja Keravalla itsenäisen asumisen ja arjen tueksi.

 

Miksi tukihenkilö?

Nuori muuttaa ensimmäisen kerran omaan kotiin ja tarvitsee neuvoja virastoasioissa, kodinhoidossa ja vaikka raha-asioiden hoitamisessa.

Jos nuori muuttaa uudelle paikkakunnalle, haluaisi löytää uusia kavereita, tekemistä ja tutustua kaupunkiin.

Nuori on yksinäinen ja tarvitsee luotettavaa kuuntelijaa ja kannustajaa. Tukiverkot (ystävät ja perhe) ovat toisella paikkakunnalla tai heiltä ei saa apua muista syistä.

Nuori toivoo neuvoja ihmiseltä, jolla on kokemusta työelämästä ja opiskelusta, kun pohtii, mihin lähteä opiskelemaan tai mistä hakea töitä.

 

Mikä tukihenkilö on ja mitä tukihenkilö tekee?

Tukihenkilö on tavallinen aikuinen, joka kulkee nuoren rinnalla eri elämäntilanteissa, auttaen nuorta parhaansa mukaan. Tukihenkilö tekee työtään vapaaehtoisesti harrastuksenaan, eikä saa siis työstään palkkaa. Vapaaehtoiset tukihenkilöt perehdytetään tehtäviinsä.

Tukihenkilö on vaitiolovelvollinen kaikista nuoren asioista.

Tukihenkilö  lupautuu tapaamaan nuorta kaksi kertaa kuukaudessa vuoden ajan.

Tukihenkilö ei ole ammattilainen, eikä korvaa ammattilaisen antamaa apua ja tukea.

Jokaiselle nuorelle etsitään sopiva tukihenkilö. Tärkeintä on, että nuorella ja tukihenkilöllä on mukavaa yhdessä ja syntyy luottamus.

Tukihenkilön kanssa tarpeesi mukaan voi jutella, viettää vapaa-aikaa, harjoitella kotitöitä ja rahankäyttöä yhdessä, käydä ulkoilemassa ja tutustua harrastuksiin, kysyä neuvoa työelämään ja opintoihin liittyvissä asioissa.

 

Tukihenkilön koulutus

Koulutuksessa saa tarvittavat tiedot vapaaehtoistoiminnasta, vapaaehtoisten oikeuksista ja velvollisuuksista, vapaaehtoisen roolista ja tehtävistä, nuorisoasumisesta, paikallisesta palvelujärjestelmästä, nuorten elämänhallinnan haasteista, vuorovaikutuksesta nuoren kanssa ja projektikoordinaattorin antamasta tuesta.

Tukisuhde

 • vuoden kestävä sopimus
 • alkaa tukihenkilön, nuoren ja työntekijän tapaamisella
 • tapaamiset vähintään 2 krt/kk
 • Tukihenkilö ei tee nuoren puolesta vaan nuoren kanssa.
 • Tukihenkilö opastaa ja neuvoo nuorta nuoren toiveiden mukaan.
 • liikuntaa, kulttuuria ja tutustumista uusiin paikkoihin
 • ruoanlaittoa, kaupassakäyntiä ja kodinhoitoa
 • opiskelupaikkojen, työpaikkojen tai asuntojen etsimistä
 • harrastuksiin tutustumista
 • asiointia virastoissa, papereiden täyttämistä
 • keskustelua

Mitä vapaaehtoisille ja nuorille tarjotaan?

Virkistystä, vapaaehtoisten vertaistapaamisia, kokemusasiantuntijaluentoja, kuukausittainen yhteydenpito hankkeen työntekijän kanssa.

 

Haluatko tukihenkilön tai tukihenkilöksi? Tukihenkilökoulutuksia järjestetään useita vuoden aikana kaikilla neljällä paikkakunnalla. Kaikki tukihenkilöksi haluavat haastatellaan. Kysy seuraavasta koulutuksesta: projektikoordinaattori Päivi Pääskyvuori p.040 587 0002 paivi.paaskyvuori@hhnay.fi tai Tuuli Nurmi p. 040 197 1689 tuuli.nurmi@hnay.fi

Niittymäentie 4

Niittymäentie 2, 05810 Hyvinkää, Suomi

Osoitteet

 • Niittymäentie 4

  Niittymäentie 2, 05810 Hyvinkää, Suomi

Wörtti-hanke

Päivi Pääskyvuori Facebook

Tuuli Nurmi Facebook

Wörtti-hanke Facebook

Liitteet