Taiteen Sulattamo ry

Taiteen Sulattamo ry on mielenterveystoipujien ja muiden syrjäytymisvaarassa olevien erityisryhmien sekä taiteenalojen ammattilaisten perustama yhdistys. Sen tehtävänä on tuottaa yhteisöllistä taidetta ja antaa mahdollisuus jokaiselle ihmiselle olla osana taidetta tuottavaa yhteisöä. Sulattamon toiminta kehittää osallistujien elämänhallinnan taitoja taiteellisen ilmaisun, osallisuuden ja vastuun kautta. Yhdistys on perustettu keväällä 2013.

Taiteen Sulattamon toiminta sai alkunsa vuonna 2012 niistä kokemuksista, joita perustajilla, ohjaaja, mielenterveyshoitaja Eveliina Lafghanilla, näyttelijä-tuottaja Panu Vauhkosella ja tanssija-koreografi Jaana Irmeli Turusella oli mielenterveyskuntoutujien taidetoiminnasta. Erityisen sysäyksen antoi Lilinkotisäätiön ja KokoTeatterin yhteistyönä tuotettu Peili-teatteriproduktio (2012), jossa monet sulattamolaiset olivat mukana. Sittemmin Sulattamon vahvuuteen on liittynyt näyttelijä-ohjaaja Helena Ryti, jonka ohjaustyöt “Mielen osoitus” ja “Sivuvaikutuksia” Päijät-Hämeen sosiaalipsykiatrisen säätiön ja Lahden kaupunginteatterin suojissa on tuotettu yhdessä mielenterveyskuntoutujien kanssa soveltavan teatterin periaatteiden mukaisesti.

Taiteen Sulattamo tuottaa ammattitasoista kulttuuria ja taidetta yhdessä ammattitaiteilijoiden ja erityisryhmien kanssa.
Sulattamo ehkäisee mielenterveystoipujien ja muiden erityisryhmien syrjäytymistä ja tukee heidän toipumistaan ja elämää tarjoamalla hyväksytyn ja vastuullisen roolin taideyhteisön sisällä ja sen edustajana. Sulattamossa mielenterveyden kokemusasiantuntijat, toisin sanoen toipujat itse, ovat antavana osapuolena kaikkia hyödyttävässä mielenterveystyössä.

Taiteen Sulattamon toiminnan keskiössä ovat luovat työpajat ja niistä syntyvät taiteelliset produktiot. Produktioihin osallistuminen perustuu vapaaehtoisuuteen ja omaan motivaatioon. Perustoiminnan lisäksi meillä on valtakunnallisia kehityshankkeita joiden keskiössä on uusien taidelähtöisten menetelmien kehittäminen ja juurrutus mielenterveystyön kenttään. Hankkeet toimivat yhteistyössä luovien työpajojen kanssa.

Taiteilijoille Sulattamo tarjoaa mahdollisuuden olla mukana yhteiskunnallisesti merkittävässä toiminnassa. Yhteisöllinen taide tarjoaa sekä väyliä oman taiteen tekemiseen että merkitystä omalle tekemiselle. Se auttaa taiteilijaa ymmärtämään taidettaan osana laajempaa yhteiskunnallista diskurssia ja myös välittämään syvempiä sisältöjä taiteensan kokijoille.

Taiteen Sulattamon työpajat: Taiteen Sulattamo järjestää viikoittain erilaisia esitystoimintaan tähtääviä taidetyöpajoja. Toimintaan ovat tervetulleita mukaan ketkä tahansa ikään, taitoihin tai diagnoosiin katsomatta.

Työpajoissa tavataan vierailijoina taiteen alan ammattilaisia ja alaan perehtyneitä ohjaajia. Aiempaa kokemusta teatterista tai näyttelemisestä ei tarvitse olla, mutta ei siitä toki haittaakaan ole.  Sulattamo on perustettu kaikkia niitä varten jotka haluavat ilmaista itseään, kokeilla taiteellisia menetelmiä, parantaa mielen hyvinvointia ja elämänhallinnan taitojen lisäämistä.

Taiteen Sulattamon taidetyöpajat on koronavirusepidemian takia siirretty toimimaan  toistaiseksi verkossa Taiteen Sulattamo ry Facebook-sivun ja Zoom videokeskustelualustan välityksellä. Työpajaharjoitteita julkaistaan Facebookissa, minkä jälkeen harjoitteita tehdään yhdessä sekä jaetaan ja pohditaan niiden tuotoksia muiden ryhmäläisten kanssa Zoom palvelussa. Työpajat ovat avoimia kaikille tervetuloa mukaan!

Korona-aikaan Taiteen Sulattamo ylläpitää kaikille avointa chat-palvelua, jossa voi jakaa niin huolia ja murheita kuin iloja ja onnistumisia toisten keskustelijoiden kanssa. Sulattamochat palvelee maanantaisin ja torstaisin kello 13-15 osoitteessa www.tlk.io/sulattamochat


Palvelemme kielillä

Suomi, Ruotsi, Englanti

Toimiala

Muu, Kulttuurialanyhdistykset, Päihde- ja mielenterveysyhdistykset

Teemat

hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, mielenterveys, kulttuuri ja taide

Avainsanat

mielenterveys, mielenterveys luovuus, mielenterveys toipuminen, avoin taidetoiminta, työpajatoiminta, teatteri, luova toiminta, korona, verkossa

Kohderyhmä

kokemusasiantuntijat, kuntoutujat, kaikille, järjestötoimijat

Ikäryhmä

kaikenikäiset

Osoitteet

  • Malmin raitti 17

    Malmin raitti 17, 00700 Helsinki

Yhteystiedot

Kotikunta: Helsinki
Sähköposti:
info@taiteensulattamo.fi
Puhelin: 040 180 6689

Lisätietoa verkossa

Taiteen Sulattamo ry

Taiteen Sulattamo ry Facebook
Taiteen Sulattamo ry Twitter
Taiteen Sulattamon Blogi
Taiteen Sulattamo Instagram

Toiminta-alue

Valtakunnallinen

Malmin raitti 17

Malmin raitti 17, Helsinki, Suomi