Taiteen Sulattamo ry

Taiteen Sulattamo ry on mielenterveystoipujien ja muiden syrjäytymisvaarassa olevien erityisryhmien sekä taiteenalojen ammattilaisten perustama yhdistys. Sen tehtävänä on tuottaa yhteisöllistä taidetta ja antaa mahdollisuus jokaiselle ihmiselle olla osana taidetta tuottavaa yhteisöä. Sulattamon toiminta kehittää osallistujien elämänhallinnan taitoja taiteellisen ilmaisun, osallisuuden ja vastuun kautta. Yhdistys on perustettu keväällä 2013.

Taiteen Sulattamon toiminta sai alkunsa vuonna 2012 niistä kokemuksista, joita perustajilla, ohjaaja, mielenterveyshoitaja Eveliina Lafghanilla, näyttelijä-tuottaja Panu Vauhkosella ja tanssija-koreografi Jaana Irmeli Turusella oli mielenterveyskuntoutujien taidetoiminnasta. Erityisen sysäyksen antoi Lilinkotisäätiön ja KokoTeatterin yhteistyönä tuotettu Peili-teatteriproduktio (2012), jossa monet sulattamolaiset olivat mukana. Sittemmin Sulattamon vahvuuteen on liittynyt näyttelijä-ohjaaja Helena Ryti, jonka ohjaustyöt “Mielen osoitus” ja “Sivuvaikutuksia” Päijät-Hämeen sosiaalipsykiatrisen säätiön ja Lahden kaupunginteatterin suojissa on tuotettu yhdessä mielenterveyskuntoutujien kanssa soveltavan teatterin periaatteiden mukaisesti.

Taiteen Sulattamo tuottaa ammattitasoista kulttuuria ja taidetta yhdessä ammattitaiteilijoiden ja erityisryhmien kanssa.
Sulattamo ehkäisee mielenterveystoipujien ja muiden erityisryhmien syrjäytymistä ja tukee heidän toipumistaan ja elämää tarjoamalla hyväksytyn ja vastuullisen roolin taideyhteisön sisällä ja sen edustajana. Sulattamossa mielenterveyden kokemusasiantuntijat, toisin sanoen toipujat itse, ovat antavana osapuolena kaikkia hyödyttävässä mielenterveystyössä.

Taiteen Sulattamon toiminnan keskiössä ovat luovat työpajat ja niistä syntyvät taiteelliset produktiot. Produktioihin osallistuminen perustuu vapaaehtoisuuteen ja omaan motivaatioon. Perustoiminnan lisäksi meillä on valtakunnallisia kehityshankkeita joiden keskiössä on uusien taidelähtöisten menetelmien kehittäminen ja juurrutus mielenterveystyön kenttään. Hankkeet toimivat yhteistyössä luovien työpajojen kanssa.

Taiteilijoille Sulattamo tarjoaa mahdollisuuden olla mukana yhteiskunnallisesti merkittävässä toiminnassa. Yhteisöllinen taide tarjoaa sekä väyliä oman taiteen tekemiseen että merkitystä omalle tekemiselle. Se auttaa taiteilijaa ymmärtämään taidettaan osana laajempaa yhteiskunnallista diskurssia ja myös välittämään syvempiä sisältöjä taiteensan kokijoille.

Taiteen Sulattamon työpajat: Taiteen Sulattamo järjestää viikoittain erilaisia esitystoimintaan tähtääviä taidetyöpajoja. Toimintaan ovat tervetulleita kaikki ikään, taitoihin tai diagnoosiin katsomatta.

Taiteen Sulattamon taidetyöpajat on siirretty kevään 2021 osalta verkkoon koronavirustilanteen takia.

Lisätietoa sivuiltamme


Palvelemme kielillä

Suomi, Ruotsi, Englanti

Toimiala

Muu, Kulttuurialanyhdistykset, Päihde- ja mielenterveysyhdistykset

Teemat

hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, mielenterveys, kulttuuri ja taide

Asiasanat

mielenterveys, mielenterveys luovuus, mielenterveys toipuminen, avoin taidetoiminta, työpajatoiminta, teatteri, luova toiminta, korona, verkossa

Kohderyhmä

kokemusasiantuntijat, kuntoutujat, kaikille, järjestötoimijat

Ikäryhmä

kaikenikäiset

Osoitteet

  • Malmin raitti 17

    Malmin raitti 17, 00700 Helsinki

Yhteystiedot

Kotikunta: Helsinki
Sähköposti:
info@taiteensulattamo.fi
Puhelin: 040 180 6689

Lisätietoa verkossa

Taiteen Sulattamo ry

Taiteen Sulattamo ry Facebook
Taiteen Sulattamo ry Twitter
Taiteen Sulattamon Blogi
Taiteen Sulattamo Instagram

Toiminta-alue

Valtakunnallinen

Malmin raitti 17

Malmin raitti 17, Helsinki, Suomi