Ehkäisevä tukiperhetoiminta

20.09.2021 - 20.09.2022 / Virkistys, Yksilöllinen tuki / Pelastakaa Lapset ry

Toimintaa järjestetään

Kuukausittain:

Ehkäisevä tukiperhetoiminta varhaisen tuen tarpeeseen

Ehkäisevää tukiperhettä voi hakea esimerkiksi tilanteessa, jossa tukiverkosto on pieni ja vanhempi kaipaa tukea omaan jaksamiseensa. Ehkäisevä tukiperhetoiminta sopii parhaiten lapsille, joilla ei ole erityisen tuen tarvetta. Toiminnan avulla lapsi saa lisää turvallisia aikuisia ja mukavaa tekemistä. Ehkäisevä tukiperhetoiminta on tarjolla lapsille, joilla ei ole sosiaalihuoltolain tai lastensuojelulain mukaista asiakkuutta kunnassa.

Ehkäisevässä tukiperhetoiminnassa lapsi voi vierailla tukiperheessä kerran kuussa tai joustavasti tarpeen mukaan. Tavoitteena on pitkäkestoinen ihmissuhde.

Tukiperheet ovat vapaaehtoisia aikuisia tai lapsiperheitä, jotka haluavat tukea toisia perheitä ja heidän lapsiaan. Lapsi viettää tukiperheessä pääsääntöisesti yhden viikonlopun kuukaudessa. Lapsi voi sovitusti olla tukiperheessä pidemmän jakson esimerkiksi lomilla.  Tukiperhe, lapsen vanhemmat ja lapsi sopivat yhdessä tukiviikonloppujen ja lomien ajankohdat.

Kaikki tukiperheet valmennetaan tehtävään ja vapaaehtoisilta edellytetään sitoutumista lapsen suojelemiseksi. Pelastakaa Lapset pyytää myös lasten kanssa toimivilta vapaaehtoisilta suostumuksen rikostaustaotteen pyytämiseksi Oikeusrekisterikeskuksesta. Tukiperheellä on vaitiolovelvollisuus lapsen ja hänen perheensä asioissa.

Tavoitteena on etsiä lapselle sopiva tukiperhe, mikä vaikuttaa siihen, että tukiperhettä joutuu usein odottamaan. Myös perheen tuttava voi toimia tukiperheenä. Heidät valmennetaan Pelastakaa Lasten vapaaehtoiseksi tukiperheeksi.

Toiminta on perheelle maksutonta ja tukiperhettä voi hakea suoraan Pelastakaa Lasten aluetoimistosta.

Toimintaa ei valitettavasti ole tarjolla kaikissa kunnissa. Ehkäisevää tukiperhetoimintaa toteutetaan seuraavien kuntien alueella: Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Jyväskylä, Jämsä, Kangasala, Kauniainen, Kirkkonummi, Kitee, Kontiolahti, Lempäälä, Lieksa, Liperi, Muurame, Nurmes, Oulu, Outokumpu, Pirkkala, Polvijärvi, Pälkäne, Rääkkylä, Sipoo, Tampere, Tohmajärvi, Valkeakoski, Valtimo, Vantaa.

 

Toiminta-alue

Alue
Valtakunnallinen, Uusimaa

Kunta
Kirkkonummi, Kauniainen, Sipoo, Vantaa, Heinävesi, Ilomantsi, Oulu, Joensuu, Juuka, Tampere, Jyväskylä, Jämsä, Kangasala, Kitee, Kontiolahti, Lempäälä, Lieksa, Liperi, Muurame, Nurmes, Outokumpu, Pirkkala, Polvijärvi, Pälkäne, Rääkkylä, Tohmajärvi, Valkeakoski, Valtimo

Teemat

lapsuus ja perhe-elämä, nuoruus, osallisuus, sosiaali ja terveys

Asiasanat

tukiperhe, tukiperhetoiminta, lapset ja nuoret, lapset ja perheet, lapsiperhe, lapsiperheet

Kohderyhmä

lapset ja nuoret, perheet

Ikäryhmä

leikki-ikäiset (3-6 v.), lapset (7-12 v.)