Tukiperhe tai tukihenkilö turvapaikanhakijataustaiselle nuorelle

Suoritus ajankohta: 13.10.2020 / Haku päättyy: 31.12.2020 / tukihenkilötoiminta, ystävätoiminta (ei edellytä vertaisuutta) / Yhteiset Lapsemme ry

Voisiko sinun perheesi tarjota kokemuksia tavallisesta, turvallisesta arjesta ilman perhettään Suomeen tulleelle lapselle? ❤️

Piirroskuva tukiperheestäYhteiset Lapsemme kouluttaa vapaaehtoisia tukiperheitä ja tukihenkilöitä ilman huoltajaa alaikäisenä maahan saapuneille turvapaikanhakijataustaisille lapsille ja nuorille.

Ilman huoltajaa alaikäisenä maahan saapuneilla turvapaikanhakijataustaisilla lapsilla ja nuorilla ei ole omaa perhettä Suomessa. Tukiperhe- ja tukihenkilötoiminta tarjoaa näille nuorille paremmat mahdollisuudet kotoutua, rakentaa oman näköistä hyvää elämää Suomessa, laajentaa sosiaalisia verkostojaan ja vähentää yksinäisyyden kokemuksia.

Yhdessä nuoren kanssa voidaan esimerkiksi jutella, harrastaa, tehdä läksyjä, laittaa ruokaa tai ulkoilla. Toimintaan osallistuvia lapsia ja nuoria asuu pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudellamaalla, ja he ovat pääosin 14-20-vuotiaita. Valtaosa heistä on poikia.

TUKIPERHE

Tukiperheenä toimii koko samassa osoitteessa asuva perhe eli tukiperhe voi olla lapsiperhe, pariskunta tai yksin asuva aikuinen. Lapsi tai nuori osallistuu tukiperheen tavalliseen elämään ja vierailee heidän kotonaan mieluiten 2-4 kertaa kuukaudessa. Tukiperheitä etsitään nyt erityisesti pääkaupunkiseudulla asuville syksyn aikana Suomeen tuleville alaikäisille lapsille, mutta myös itsenäistymisvaiheessa oleville pidempään Suomessa asuneille 18-21-vuotiaille nuorille pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudellamaalla.

TUKIHENKILÖ

Tukihenkilönä toimitaan lähtökohtaisesti yksin, yhdessä nuoren kanssa. Tukihenkilö ei vie nuorta kotiinsa vaan tapaa tätä 1-4 kertaa kuussa esimerkiksi harrastusten, ulkoilun tai kahvittelun merkeissä tai nuoren omassa kodissa. Tukihenkilöitä etsitään erityisesti itsenäistymisvaiheessa oleville 18-21-vuotiaille pojille pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudellamaalla.

TARJOAMME

– Kattavan verkkokoulutuksen, joka antaa valmiuksia ilman huoltajaa tulleen lapsen ja nuoren kohtaamiseen ja tukemiseen
– Perheille oman koulutusosion, jossa lasten kanssa voi käsitellä vapaaehtoisuutta yhdessä
– Työntekijöiden tuen
– Mahdollisuuden tehdä merkityksellistä vapaaehtoistyötä

Ilmoittautuminen koulutukseen.

Soita tai laita viestiä ja kysy lisää:
Meeri Lindroos, puh. 044 7211 244, meeri.lindroos@yhteisetlapsemme.fi

Toiminta-alue

Alue
Uusimaa

Kunta
Espoo, Helsinki, Vantaa, Järvenpää, Kerava, Sipoo, Tuusula, Hyvinkää, Kirkkonummi

Yhteystiedot

Heini Aaltonen
heini.aaltonen@yhteisetlapsemme.fi
0447211245
Yhteiset Lapsemme ry

Yhteiset Lapsemme ry:n verkkosivut

Facebook-sivut

Tehtävän suorittamisajankohta

 • Sovittavissa

Toiminnan aiheet

tukiperhetoiminta, tukihenkilö, tukihenkilötoiminta, tukihenkilönä kahdenkeskisessä tukisuhteessa, Koko perheelle, lapsiperhe, lapsiperheet, perhe

Minkä ikäisten parissa vapaaehtoinen tulee toimimaan

nuoret (13-17 v.), nuoret aikuiset (18-29 v.)

Toiveet ja edellytykset

Minkä ikäisille tehtävä on tarkoitettu

nuoret aikuiset (18-29 v.), aikuiset (30-62 v.), ikäihmiset (63-79 v.)

Tehtävä soveltuu

Miehille, Naisille, Perheille

Muut toiveet ja edellytykset vapaaehtoiselle tehtävässä toimimiseen

KOULUTUS

Osallistujalle annetaan linkki verkkokoulutukseen, jonka voi käydä läpi itsenäisesti. Koulutukseen läpikäyntiin on hyvä varata noin 4-8 tuntia. Siihen sisältyy miniluentoja, kirjallinen materiaali, tehtäviä ja lisämateriaalia tietyistä teemoista sekä perheille oma osionsa. Koulutus on maksuton.

Haastattelemme kaikki osallistujat puhelimitse ennen koulutusta. Toimintaan mukaan lähteviltä tarkastetaan heidän suostumuksellaan rikostaustaote ja sosiaalitoimen lausunto. Koulutuksen jälkeen pidetään etähaastattelu tai tukiperheiden kohdalla kotikäynti, riippuen koronatilanteesta. Koulutus ei vielä sitouta tukiperhe- ja tukihenkilötoimintaan, vaan sen aikana voi rauhassa miettiä onko toiminta itselle sopiva vapaaehtoisuuden muoto. Toivomme, että harkitset huolella mahdollisuutesi sitoutua toimintaan, sillä nuoret toivovat elämäänsä ensisijaisesti pitkäkestoisia ihmissuhteita!

Millaisia taitoja ja edellytyksiä vapaaehtoiselta vaaditaan

 • Kiinnostus uuden ihmisen aitoon kohtaamiseen
 • Tasapainoinen elämäntilanne
 • Aloitteellisuus yhteydenpidossa nuoren kanssa
 • Mahdollisuus tavata nuorta säännöllisesti 1-4 kertaa kuukaudessa
 • Sitoutuminen toimintaan pitkäkestoisesti

Tehtävään perehdytys

 • Haastattelu
 • Koulutus/koulutukset

Koulutuksen kesto (tunnit): 6-8

Mitä vapaaehtoinen saa

 • Todistus
 • Uudet taidot
 • Verkostoituminen
 • Uusi koulutus

Vapaaehtoisen tuki

 • Työntekijöiden tuki aina tarvittaessa
 • Työnohjaus
 • Virkistykset
 • Jatkokoulutukset